Spaarlampen

Spaarlampen zijn in feite gevouwen TL-lampen. Door de buis een aantal keer dubbel te vouwen, wordt de lamp handzaam en past deze over het algemeen in dezelfde armaturen als gloeilampen, waardoor vervanging erg makkelijk wordt.

Spaarlamp

Werking

Zoals gezegd komt de werking van de spaarlamp overeen met die van de TL-lamp: de buis van de lamp bevat gas en kwikdamp, waarin elektronen tegen elkaar aan botsen. De aangeslagen kwikatomen vallen vervolgens weer terug naar een lagere toestand, waarbij UV-licht vrijkomt. Dit UV-licht wordt door de witte coating van de lamp gefilterd, waardoor er aangenaam en zichtbaar wit licht wordt verspreid.

Net als TL-verlichting heeft de spaarlamp een voorschakelapparaat nodig (EVSA) om de lamp aan te sturen. Waar echter bij TL-verlichting dit EVSA een los apparaat is, is deze bij de spaarlamp geïntergeerd in de behuizing. Dit heeft als nadeel dat op het moment dat de lamp versleten is, de complete lamp zal worden afgedankt, inclusief EVSA, terwijl dit apparaat doorgaans een langere levensduur heeft dan de lamp zelf.

Rendement en levensduur

De spaarlamp wordt altijd vergeleken met de gloeilamp, zeker als het gaat om energieverbruik. In deze vergelijking komt de spaarlamp goed naar voren: deze is ongeveer 5 keer zuiniger dan een gloeilamp. Hij gaat bovendien veel langer mee dan de gloeilamp: waar een gloeilamp bij ca. 1.000 branduren vervangen moet worden, gaat een spaarlamp zo'n 10.000 uur mee.

Prijs

De prijs van een spaarlamp is een stuk hoger dan een gloeilamp: waar een gloeilamp minder dan een euro kost, is men voor een spaarlamp al snel tussen de € 5 en € 10 kwijt. Daar staat tegenover dat de besparing tijdens de levensduur van de spaarlamp veel geld bespaart (zie 'Rendement en levensduur').  Wanneer men de langere levenduur van de spaarlamp ook in de vergelijking meeneemt, wordt duidelijk dat de spaarlamp in de meeste gevallen economisch een stuk aantrekkelijker is.

Toepassingen

Spaarlampen worden met name in huishoudens gebruikt, ter vervanging van gloeilampen. Daarnaast worden ze ook in kantooromgevingen gebruikt op plaatsen waar men spotverlichting gebruikt, en op plaatsen waar men geen TL-verlichting kan of wil gebruiken.

Een punt van aandacht is echter dat het vaak aan- en uitzetten ten koste gaat van de levensduur van de lamp. Hiermee is de lamp minder geschikt op plaatsen als kasten, toiletten, etc: op deze plaatsen wordt de lamp relatief vaak aan- en uitgeschakeld en brandt dan ook relatief kort. De lamp gaat hierdoor minder lang mee. Daarentegen is deze wel relatief duur in aanschaf, en als dit niet kan worden gecompenseerd met een langere levensduur, wordt het voordeel dat de lamp heeft ten opzichte van de gloeilamp verminderd of zelfs nihil.

Besparen op verlichtingskosten?
Nu verlichtingsscan aanvragen