Inductieverlichting

Een andere energiezuinige verlichtingsvariant is inductieverlichting: deze verlichting is zeer verwant aan de gebruikelijk TL-verlichting en heeft over het algemeen een zeer lange levensduur (tot 100.000 branduren). Hier staat tegenover dat de aanschafkosten ook zeer hoog zijn. Daarom wordt inductieverlichting met name toegepast op plaatsen waar het vervangen van lampen duur, moeilijk of gevaarlijk is.

Werking

Werking inductieverlichting

Inductieverlichting werkt volgens een principe dat geen gebruik maakt van elektroden of filament (gloeidraad). Net als in TL-verlichting bevat de lamp gas met kwikdamp, waarin het elektromagnatisch veld met zeer hoge frequentie van polariteit verandert. Hierdoor komen de elektronen in de kwikdamp in een hogere, 'aangeslagen' toestand, waarna ze weer terugvallen in hun oude staat: hierdoor ontstaat licht.

Het grootste verschil met normale TL-verlichting is dat het vermogen niet middels elektroden aan het gas wordt overgedragen, maar via inductie. Deze inductie wordt opgewekt door een spoel met een ferrietkern (B) die zich middenin de lamp bevindt: dit wordt de 'power coupler' genoemd. Deze wordt aangestuurd door een electronisch voorschakelapparaat (C).

Prijs

De prijs van inductieverlichting is sterk afhankelijk van de uitvoering en het type van de verlichting. Inductieverlichting is echter aanzienlijk duurder in aanschaf dan de meer gangbare standaard TL-verlichting.

Rendement

Aangezien inductieverlichting grote verwantschap vertoont met standaard TL-verlichting, komen de rendementen ook vrijwel overeen: reken op rond de 90 Lumen/Watt.

Toepassingen

Gezien de hoge aanschafprijs van inductieverlichting is deze het meest geschikt voor plaatsen waar vervanging lastig of onwenselijk is, of op plaatsen waar gedurende lange tijd gegarandeerd licht moet branden: hierdoor komt de lange

  • Ruimtes met hoge plafonds
  • Fabriekshallen waar verlichting moeilijk te bereiken is
  • Verkeerssituaties, zoals tunnels, bruggen, metrostations, etc

Benieuwd wat u kunt besparen?
Nu verlichtingsscan aanvragen