.

Verstandelijk beperkten aan de slag bij GreenFox

17 januari 2012

Haagse bedrijf Greenfox laat mensen met een verstandelijke beperking overal in Nederland oude, stroomslurpende tl-armaturen ombouwen tot energiezuinige exemplaren met de meest moderne tl-verlichting momenteel voorhanden.

Politici en bestuurders hebben geregeld de mond vol van het ‘laten instromen van verstandelijk beperkten op de reguliere arbeidsmarkt’. En altijd blijkt dat een lastige opgave. Het tweeënhalf jaar geleden in Den Haag begonnen bedrijf Greenfox heeft wél een succesvolle manier gevonden om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke achterstand uit de sociale werkplaats te halen.

,,Op een gemiddelde werkdag hebben we iets van honderd mensen bij ‘gewone’ bedrijven en instellingen aan de slag,’’ zegt mede-eigenaar Renzo Deurloo (37) van Greenfox. In onder meer het Haagse Gemeentemuseum, Numico in Zoetermeer en de basisscholen van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO) bouwden gehandicapten al duizenden verouderde tl-lichtbakken om tot armaturen die geschikt zijn voor de T5-verlichting die gemiddeld genomen 45 procent zuiniger is.

Deurloo zegt iedere dag te genieten van zijn medewerkers. ,,Ze hebben een mooie inborst. Mensen vande sociale werkplaats vind ik super-puur. Ik heb nooit het gevoel dat ze er een dubbele agenda op nahouden.’’ Het werktempo van een groot deel van zijn monteurs ligt uiteraard lager, maar het gezelschap is volgens hem ‘ontzettend gemotiveerd en perfectionistisch’. ,,Het honderdste draad wordt met net zoveel concentratie vastgezet als het eerste. Allemaal willen ze iets toevoegen, dus als ze na wat handelingen de lampen zien gaan branden, dan komt die glimlach als vanzelf.’’ Alle werkzaamheden van de monteurs worden overigens gecontroleerd door een Greenfox-installateur. Zo kan het Haagse bedrijf en verlichtingsfabrikant Osram ook een garantie van vijf jaar bieden.

De Greenfox-mensen werken altijd op locatie. Niets wordt vooraf in de verschillende sociale werkplaatsen ‘voorgeproduceerd’ om vervolgens alleen nog maar even te worden bevestigd aan het plafond. Deurloo: ,,Er ontstaat iets magisch in zo’n kantoor of school. Eerst komen onze mensen schuchter binnen, een beetje zoals uitzendkrachten dat ook wel zullen herkennen van hun eerste paar dagen ergens. Na een poosje maken ze een babbeltje met andere mensen op kantoor, krijgen ze complimenten, drinken ze een bakkie koffie mee. Als de klus na een week of drie is afgerond, lopen ze twee keer zo breed de deur uit.’’

Deurloo en zijn compagnons Henk Klip en Martijn Hünteler verwachten dat ze nog voor jaren werk hebben. In Nederlandse bedrijven en parkeergarages hangen immers tientallen miljoenen tl-buizen en daarvan heeft Greenfox er nog maar enkele tienduizenden vervangen.

Dit artikel is verschenen in het Algemeen Dagblad van dinsdag 17 januiari 2012. Artikel: Angelique Mulders

artikel_ad_20120117
Renzo Deurloo (rechts) en de monteurs André Wenzel (36) en Jan de Graaf (52) bezig in de Naaldwijkse basisschool Joannes. Wenzel en De Graaf komen van de Haeghe Groep. Foto: Thierry Schut