.

Verdien aan groen – misschien te mooi?

11 augustus 2012

Renzo Deurloo van het bedrijf GreenFox BV noemt het ’misschien wel te mooi om waar te zijn?’ Een beetje gelijk heeft hij wel, maar het is toch echt waar. Alle scholen kunnen via zijn bedrijf gratis hun verlichting laten aanpassen, waardoor een flinke energie- en dus geldbesparing wordt gerealiseerd. Van ABN Amro krijgen de scholen een lening die ze aflossen met een deel van het bedrag dat ze op de energierekening besparen.

Renzo Deurloo van GreenFox

Hoe simpel kan het zijn? Renzo Deurloo legt het uit: „Wij bouwen de bestaande lichtbakken van de scholen om zodat ze weer als nieuw zijn. De verlichting wordt daarmee 45 procent zuiniger gemaakt. Per lichtbak kost de ombouw ongeveer 50 euro. Dat bedrag wordt in ruim twee jaar terugverdiend.”

„De ABN Amro leent de scholen het bedrag, want duidelijk mag zijn dat geen enkele school momenteel ruim in zijn budget zit. Bij de bank zijn ze zo enthousiast dat ze een rentepercentage van slechts 1,5 procent rekenen. Van de 25 euro die de school per lichtbak ’verdient’, wordt de lening afgelost. En de bank betaalt ons salaris. Kortom: binnen dit concept zijn er alleen maar winnaars.”

Inmiddels hebben al tientallen scholen gebruikgemaakt van de service van GreenFox en ABN Amro, die ook op maatschappelijk gebied niet stil zit. „Alle werkzaamheden worden gedurende de reguliere schooltijden uitgevoerd door een installateur van ons met behulp van twee medewerkers van een lokale sociale werkvoorziening. Zo creëren wij uit energiebesparing ook nog werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus Deurloo.

Dit artikel is verschenen in de Telegraaf van 11 augustus.