.

Snelle besparing door ombouwen ‘TL-bakken’

23 april 2013

GreenFox past ‘TL-bakken’ zodanig aan, dat er nieuwe, energiezuinige lampen ingezet kunnen worden. Zo’n investering wordt binnen twee tot vier jaar terugverdiend. ABN AMRO kan als partner van GreenFox de fi nanciering van het project op zich nemen. De investering wordt terugbetaald door middel van de besparing op een gereserveerd deel van de energierekening.

Dankzij deze aanpak zullen bij Amsterdam RAI binnenkort geen ouderwetse TLbalken meer te vinden zijn. Amsterdam RAI gaat zo jaarlijks bijna 1.000 ton aan CO2 besparen. Waar het begon met een proef in de Amstelhal, is het nu bijna zover dat de methodiek in alle kantoren, hallen, congreszalen en straks ook buitengebieden van het Amsterdam RAI-terrein is toegepast.

Meer dan 13.000 speciale, energiezuinige T5 lampen zijn door medewerkers van sociale werkvoorziening Pantar Amsterdam en onder begeleiding van GreenFox geïnstalleerd. “Door huidige armaturen om te bouwen, worden bestaande producten gerecycled. Daarnaast konden we de infrastructuur voor de verlichting behouden én was het mogelijk om de werkzaamheden plaats te laten vinden tussen de geplande evenementen door.

Deze punten zijn in onze keuze belangrijk geweest”, zegt Harry van Fruchten van Amsterdam RAI. “De investering van deze verandering, die ver onder de aanschaf van LED-verlichting ligt, verdienen we binnen 3,7 jaar terug.”

Dit artikel is verschenen in Milieu Magazine van April 2013.