.

Samen met sociale werkplaatsen naar een lagere energierekening

28 februari 2012

De Nederlandse overheid probeert al jaren verstandelijk en lichamelijk beperkten aan een baan te helpen op de reguliere arbeidsmarkt. Het Haagse bedrijf GreenFox, dat oude tl-armaturen(lichtbakken)ombouwt voorde laatste generatie zuinigere tl-lampen, bewijst dat dit goed mogelijk is. Het bedrijf leidt medewerkers van sociale werkplaatsen op en geeft ze werkervaring in het bedrijfsleven en bij overheden. GreenFox kreeg voor deze werkwijze een prijs van de gemeente Utrecht voor het beste werkgelegenheidsproject ter waarde van 20.000 euro.

Het in Den Haag gevestigde GreenFox werd tweeënhalf jaar geleden opgericht. Het bedrijf bouwt oudere tl-verlichting om naar energiezuinigere en milieuvriendelijke exemplaren. Een methodiek ontwikkeld door medeoprichter van GreenFox Henk Klip. De omgebouwde verlichting heeft dezelfde garanties en specificaties als nieuw doordat de armaturen opnieuw worden gecertificeerd. GreenFox wordt ook gekenmerkt als armaturenproducent, zei het op een bijzondere manier. De besparingen voor bedrijven en overheden kunnen door de aanpassing oplopen tot wel 45 procent, vaak tienduizenden euro’s per jaar. GreenFox koos voor de vervanging van de elektronica voor samenwerking met sociale werkplaatsen, legt medeoprichter Renzo Deurloo uit. ‘Wij leiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op zodat ze de elektronische apparatuur kunnen vervangen. Daarna kunnen de nieuwe lampen geplaatst worden. In plaats van nieuwe energiezuinige armaturen kopen bouwen wij de huidige armaturen om naar deze laatste generatie’, aldus Deurloo. De medewerkers met een verstandelijk of lichamelijke handicap gaan aan de slag buiten hun sociale werkplaats. Zij werken op locatie bij de bedrijven en overheden waar de lampen worden vervangen. ‘Zo komen ze over de vloer bij gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht of bedrijven zoals de RAI in Amsterdam, ING Real Estate en Diergaarde Blijdorp’, vertelt een zichtbaar trotse Deurloo. Het zorgt ervoor dat er kostbare werkervaring wordt opgedaan zodat het eenvoudiger wordt om de medewerkers van de werkplaatsen door te laten stromen naar een reguliere baan. ‘De ervaring bij bedrijven en de uren die ze maken zijn onbetaalbaar. Door het werk bij GreenFox doen ze noodzakelijke werkervaring op waardoor ze aantrekkelijk worden voor toekomstige werkgevers. En het project kost de overheid helemaal niets.’

Samenwerking

Deurloo geniet zichtbaar van de samenwerking met de medewerkers van de sociale werkplaatsen. ‘Ze zijn ontzettend gemotiveerd en perfectionistisch. Met onze methode om de verlichting op locatie te vervangen komen ze onder de mensen en doen ze sociale contacten op. Het meedoen in de maatschappij motiveert ze enorm.’ Sinds januari werkt GreenFox ook samen met Ipse de Bruggen in Nootdorp. Op die locatie wonen mensen met verschillende verstandelijke beperkingen, soms in combinatie met gedragsstoornissen, psychiatrische problemen of een ernstige lichamelijke handicap. De bewoners hebben in januari de lichtbakken van hun eigen pand omgebouwd. Hoewel de bewoners een aanzienlijk grotere beperking hebben dan van een sociale werkplaats, verloopt de samenwerking erg goed. ‘We passen het werk aan op ieders niveau. De één kan zo’n bak met gemak in zijn eentje ombouwen, de ander kan slechts een klein deel daarvan. Als het nodig is, knippen we het werk op tot hele kleine deelhandelingen. We denken mee met de mogelijkheden van de bewoners’, aldus Deurloo. De leiding van Ipse de Bruggen is zeer tevreden met de samenwerking. De bewoners krijgen een nuttige dagbesteding, wat goed is voor hun eigenwaarde. Daarnaast vindt de instelling het milieu erg belangrijk en dat wordt gespaard vanwege de zuinigere lampen. ‘Op een gemiddelde werkdag hebben we nu ongeveer 15 sociale werkplaatsen bij gewone bedrijven en instellingen aan de slag’, zegt Deurloo. Ook voor het Haagse Gemeentemuseum, Numico in Zoetermeer en de basisscholen van de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs bouwden medewerkers van sociale werkplaatsen al duizenden verouderde lichtbakken om’.

‘Eigen’ werkplaats

De samenwerking springt in het oog, zoals bij de gemeente Utrecht. GreenFox werkte daar samen met UW Integratie Utrecht. De medewerkers van UW Integratie werden door GreenFox opgeleid in de sociale werkplaats aan de Niels Bohrweg in Utrecht. Zij vervingen tijdens hun opleiding de verlichting van hun ‘eigen’ werkplaats. Vervolgens gaan ze aan de slag bij gemeentelijke instellingen en bedrijven om de verlichting te verduurzamen. ‘Medewerkers zijn op dit moment in zes panden van de gemeente aan de slag. Daarna gaan ze door om de verlichting bij Pepsi in Woerden om te bouwen’, vertelt Deurloo. Reden voor de gemeente Utrecht om GreenFox te onderscheiden met de prijs voor het beste werkgelegenheidsproject in de regio. De Utrechtse wethouders Rinda den Besten en Mirjam de Rijk roemen de samenwerking van GreenFox met Sociale Werkvoorzieningsbedrijf UW Reïntegratie en ABN Amro. ‘Deze methode is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor CO2-reductie en energiebesparing. Daarnaast getuigt de werkwijze van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap’, aldus wethouder De Rijk van financiën, duurzaamheid en economie bij de uitreiking van de prijs. Het prijzengeld wordt door Deurloo en zijn compagnons onder andere in bedrijfskleding voor hun medewerkers gestoken. ‘Zij zijn onze ambassadeurs’, aldus Deurloo. ‘Op een gemiddelde werkdag hebben we iets van honderd mensen bij bedrijven en instellingen aan de slag.’ De handelingen van de medewerkers worden wel gecontroleerd door een GreenFox-installateur. Na deze controle geeft verlichtingsfabrikant Osram een garantie van vijf jaar. Bovendien zorgt GreenFox voor het onderhoud en voert het alle restmaterialen milieuvriendelijk af.

Beter milieu

ABN Amro werkt samen met GreenFox. De bank wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen en bijdragen aan een beter milieu. ABN AMRO Public Banking zorgt voor de gehele financiering van de investering. De terugbetaling gebeurt uit een gereserveerd deel van de gegarandeerde energiebesparing. De samenwerking van GreenFox met installateurs zorgt ervoor dat zij tegen een scherpe prijs kunnen aanbesteden,totale vervanging van de armaturen is immers niet nodig is. Aannemers kunnen 5 procent ‘social return’ in de aanbesteding meenemen. Het Rijk eist ‘social return’ in aanbestedingen en door de samenwerking met GreenFox kan dat eenvoudig worden gehaald. ‘Samen proberen een verbinding te maken waarbij iedereen het beste in elkaar naar boven brengt. Dat is in mijn optiek maatschappelijk verantwoord ondernemen’, aldus Deurloo.

ombouw_rai