.

Maak verlichting gemeentelijk vastgoed duurzaam

24 maart 2011

De fracties van VVD, D66, CDA en Groenlinks in de Haagse gemeenteraad willen dat de gemeente Den Haag de verlichting van het gemeentelijke vastgoed energiezuiniger maakt. De fracties kwamen tot het verzoek na een werkbezoek aan de Haeghe Groep, die met een techniek van het bedrijf Greenfox TL-lampen ombouwt waardoor het energieverbruik met maar liefst 30-60% afneemt.

Greenfox heeft dit concept helemaal zonder subsidie ontwikkeld, wat volgens de VVD aantoont dat bedrijven heel goed op eigen kracht met slimme duurzame initiatieven kunnen komen. De vraag om het initiatief over te nemen komt voor de liberalen echter voornamelijk uit praktische motieven voort. VVD-raadslid Martin Wörsdörfer: “Het is financieel heel voordelig. De kosten van de ombouw worden in 2 à 3 jaar terugverdiend door de lagere energierekening. Dat soort duurzame projecten moet de gemeente zo snel mogelijk omarmen.”

Het initiatief is ook een grote stap vooruit in de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie. GroenLinks-raadslid Heleen Weening: “Dit zou een enorme stap vooruit betekenen voor de doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn.”

Gert Jan Bakker, raadslid van CDA, prijst bovendien het gebruik van de arbeidskrachten van de Haeghe Groep: “Het verschaft de Haeghe Groep voor langere tijd een continue stroom aan werk. Dat is voor deze kwetsbare groep werknemers zeer prettig gezien de onzekere tijden voor wat betreft aanstaande bezuinigingen.” Tot slot bespaart de gemeente stevig op de jaarlijkse energierekening.

“Alles bij elkaar heeft dit project financieel rendement, sociale voordelen, omdat de Haeghe groep werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én het is goed voor het milieu. Drie keer winst dus”, concludeert D66-raadslid Tobias Dander.

De werknemers starten dit project in een beschermde omgeving bij de Haeghe Groep met de ombouw van de TL-armaturen en werken er vervolgens stap-voor-stap naar toe dit werk ook buiten de muren van de Haeghe Groep te kunnen doen. Momenteel bouwt de Haeghe Groep de verlichting bij het Gemeentemuseum om.

Lees het orginele artikel op de site van Groen Links.