.

Het is groen en voordelig

24 maart 2011

“Afgelopen dinsdag ben ik met enkele collega-raadsleden op werkbezoek geweest bij een project van de Haeghe Groep. Zij zijn door het bedrijf GreenFox ingeschakeld om TL-lampen om te bouwen, zodat die veel minder energie verbruiken. Een mooi project!” schrijft Martin Wörsdörfer op website van de VVD.

Het is een particulier initiatief dat veel goede effecten heeft. We hebben hier een bedrijf, GreenFox, dat met een duurzaam idee komt en dat ook nog eens maatschappelijk verantwoord én voordelig uit weet te werken. De GreenFox methodiek is een bewezen techniek met een bijzonder snelle terugverdientijd. De kosten van de ombouw worden in 2 à 3 jaar terugverdiend door de lagere energierekening. Het mooiste is dat GreenFox dit concept helemaal zonder subsidie heeft ontwikkeld. En er hoeft dan ook geen geld bij! Bedrijven kunnen dus heel goed op eigen kracht met slimme duurzame initiatieven komen.

Hoe werkt het?

GreenFox heeft de Haeghe Groep ingeschakeld om de ombouw van de TL-behuizing volgens hun technologie toe te passen. De Haeghe Groep werkt met arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die bezig zijn met hun re-integratie. Hun taak is om die mensen zo zelfstandig mogelijk te laten werken, zodat ze uiteindelijk in de beste gevallen weer in een normale baan aan de slag kunnen en geen overheidssteun meer nodig hebben.

Hun werknemers starten in een beschermde omgeving, bij de Haeghe Groep zelf, met de ombouw van de TL-armaturen. Via de techniek van GreenFox worden die zuinig gemaakt, waardoor het energieverbruik met maar liefst 30-60% afneemt. De werknemers die al een stap verder zijn, werken op locatie aan de installatie van de verlichting. Momenteel bouwt de Haeghe Groep bijvoorbeeld de verlichting bij het Gemeentemuseum om. GreenFox schat voor hun project 100 arbeidskrachten van de Haeghe Groep 4 jaar lang te willen inzetten.

Kortweg kun je stellen dat er sprake is van driedubbele winst: milieu, sociaal en financieel. Geen win-win, maar een win-win-win!

Aangezien dit initiatief ook nog eens helemaal bij de gemeentelijke doelstellingen past, moet de gemeente wat mij betreft zo snel mogelijk overgaan tot inschakeling van de Haeghe Groep om al het gemeentelijke vastgoed van deze techniek te voorzien. Dit soort duurzame projecten moet de gemeente zo snel mogelijk omarmen. Aangezien mijn collega-raadsleden na ons bezoek gelijkgezind waren, hebben we vandaag gezamenlijk het college opgeroepen dit te doen.

Lees het orginele artikel op de site van de VVD.