.

Altijd vrolijk en blij met hun baan

4 december 2014

GreenFox werkt heel graag met mensen van sociale werkplaats

Geen gezeur over leaseauto’s, of sabbaticals. En bijna altijd een positieve sfeer. Verlichtingsbedrijf GreenFox werkt al jaren bijna uitsluitend met mensen van sociale werkplaatsen. ‘Ze willen dolgraag’.

Door: LEX DE JONGE

De een is licht-autistisch, de ander ‘minder intelligent’. En werknemer nummer drie heeft een lichamelijke beperking. Maar in de ogen van Renzo Deurloo van Greenfox (duurzame verlichting) zijn ze allemaal ‘ideaal personeel’. Gretig roemt hij de eerlijkheid van zijn mensen. Hun werkethos ook, en het enorme plezier dat ze uitstralen. “Kom daar elders maar eens om. Ze zijn echt blij met het repeterende werk dat we van hen vragen .”

Nu mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking door de nieuwe participatiewet vaker in de bijstand terecht dreigen te komen, is er de gemeenten veel aan gelegen om deze kwetsbare groep mensen aan het werk te krijgen. In de regio Haaglanden wil men voor hen in zo’n tien jaar tijd zelfs 8000 banen creëren.

Ambassadeurs moeten daarbij helpen. Ondernemers die het sociale ondernemerschap zelf al jaren uitdragen. Zoals Renzo Deurloo van GreenFox dus. ,,Ik ben gevraagd om andere MKB’ers te inspireren en dat doe ik graag. Na vijf jaar ben ik ervan overtuigd geraakt dat elke beperking ook een specialiteit met zich mee brengt. Een werknemer die blind is hoort beter en iemand die doof is ziet meer. Zo werkt het echt.”

GreenFox levert zuinige en duurzame verlichting aan organisaties en bedrijven. Werknemers moeten bij een klus talloze lichtbakken ombouwen. Werk dat bepaald niet divers is en dus lang niet geschikt voor iedereen. Bij zijn zoektocht naar goed personeel kwam Deurloo uiteindelijk terecht op een sociale werkplaats. “Dat was best een beetje schrikken. Ik zag 2000 mannen en vrouwen in een afgesloten werkplaats op een afgelegen industrieterrein. Maar de mensen hadden het er geweldig naar hun zin. Ik was gelijk verkocht.”

Sindsdien leidt zijn verlichtingsbedrijf mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking intern op om projecten uit te voeren. Natuurlijk is niet alles goud wat er blinkt. “Iemand in een rolstoel heeft een aangepaste tafel nodig. En een werknemer die een arm mist, is minder productief.”

Maar ze hebben dus allemaal ‘hun specialiteit’. En die ervaring wil Deurloo overbrengen op andere ondernemers. “Je moet niet zeggen: ‘dit is een Wajonger met een beperking. Hij kan dit en dat niet. Maar je krijgt wel subsidie als je hem aanneemt’. Wie wil zo iemand hebben? Nee, het gaat om Willem, een geweldig leuke vent die graag repeterend werk doet’.”

greenfox-in-het-algemeen-dagblad-november-2014

Ook op een sociale manier besparen op energiekosten?
Gratis verlichtingsscan aanvragen bij GreenFox »