.

Greenfox ontvangt beloning voor verantwoord ondernemerschap

11 oktober 2011

De Gemeente Utrecht heeft het meest succesvolle werkgelegenheidsproject binnen de regio beloond met een prijs van 20.000 euro. De prijs ging naar GreenFox, het bedrijf dat bestaande verlichting energiezuinig maakt. Het werk wordt uitgevoerd door medewerkers van de sociale werkvoorziening. In Utrecht werkt GreenFox samen met UW.

Uit handen van wethouder Mirjam de Rijk ontving Renzo Deurloo van GreenFox de prijs voor de werkwijze om bestaande verlichting energiezuinig te maken. Zowel wethouder Rinda den Besten als wethouder De Rijk prezen de samenwerking die GreenFox heeft met het SW-bedrijf UW Reïntegratie en ABN AMRO. Mirjam de Rijk: ”Deze methode is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor CO2-reductie en energiebesparing. Daarnaast getuigt de werkwijze van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.”

Unieke methode

GreenFox heeft een unieke methodiek ontwikkeld, waarbij medewerkers van de sociale werkvoorziening worden opgeleid om bestaande verlichting te verduurzamen door deze te renoveren naar de laatste stand van techniek op het gebied van energiezuinige verlichting. Deze werkwijze wordt inmiddels succesvol uitgevoerd in de gemeente Utrecht, maar ook in andere steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Dordrecht, Eindhoven en Nijmegen.

Goed voor milieu en portemonnee

ABN AMRO ondersteunt deze werkwijze en verzorgt de 100% financiering van de renovatie. De terugbetaling gebeurt uit een gereserveerd deel van de gegarandeerde energiebesparing. Goed voor het milieu, de portemonnee en sociaal-maatschappelijk betrokken. Inmiddels zijn tientallen werknemers van diverse bedrijven uit de sociale werkvoorziening hiermee voorzien van een reguliere baan.

Kans op een reguliere baan

Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering biedt GreenFox deze doelgroep een kans om weer een reguliere baan te bemachtigen. Het prijzengeld zal gedeeltelijk worden besteed om alle SW-medewerkers, inmiddels ruim 100 man, te voorzien van GreenFox-kleding. “Onze medewerkers zijn trots op het werk dat ze mogen doen en hebben een ambassadeursfunctie,” aldus Renzo Deurloo.

Door alle medewerkers te voorzien van GreenFox-kleding willen wij ze een extra impuls geven om de laatste stap te zetten naar een reguliere baan. We zien dat belonen werkt. Ze mogen werken op diverse unieke locaties zoals Blijdorp, Amsterdam RAI en het Haags Gemeente Museum. Daarnaast komen ze dagelijks weer in aanraking met nieuwe collega’s en krijgen ze waardering voor hun werkzaamheden.

Lees het originele artikel op de website van UW Utrecht of bij MVO Nederland.

Het winnende filmpje: De greenfox methode