.

Greenfox & Osram: unieke ombouwmethode van T8 naar T5

12 maart 2012

Renovatie productiehallen Airborne zorgt voor 60% besparing

Greenfox is specialist in het energiezuinig maken van bestaande fluorescentieverlichting. Met nieuwe LUMILUX T5 lampen en QUICKTRONIC E-VSA worden armaturen omgebouwd zodat energiezuinige lampen in bestaande armaturen passen. Dit ombouwproces levert een essentiële bijdrage aan de CO2 reductie en dus klimaatverbetering. Airborne Composites is daar een goed voorbeeld van.

Airborne Composites in Den Haag creëert en produceert geavanceerde samengestelde onderdelen die gebruikt worden in o.a. de lucht- en ruimtevaart, olie & gasindustrie, high-end machines en wetenschap. Na een bezoek van de milieu-inspectie in 2009 volgde een rapport waaruit de noodzaak tot energiebesparende maatregelen bleek. De verlichting in de hallen, één van de grootste energieslurpers, werd als eerste aangepakt. De GreenFox methode kwam als duurzame oplossing naar voren.

Twee productiehallen werden rij voor rij of sectie voor sectie aangepakt, waarvan één met de DALI-daglichtregeling met behulp van specifieke OSRAM-expertise. De bestaande T8 armaturen werden in T5 armaturen veranderd. De technische dienst (TD) van Airborne plaatste vervolgens alle armaturen, met behulp van het originel kliksysteem, terug.

“Hergebruik van bestaande armaturen volgens de GreenFox methode is de ultieme vorm van recyclen. Duurzaam en het voordeligst – dus interessant voor de directie”, lacht Cleem van Vark (TD). Ook de keuze voor ASRAM materialen hoort daarbij. Na zes maanden is ook de doelstelling, verlaging van het stroomverbruik, met ruim 60% gehaald.

Dit artikel is verschenen in Osram aktueel.

Tevens hebben we een artikel van de bevindingen vanuit Airborne.

airborne