.

Energie besparen samen met de sociale werkplaats

15 februari 2010

GreenFox heeft een uniek concept ontwikkeld waar alle aspecten van duurzaam ondernemen samen komen. GreenFox is in 2009 gestart met als focus om energie te besparen op verlichting. Een grote markt, aangezien Nederland circa 50 miljoen TL-lampen telt. TL verlichting is met 79% de hoofdverlichting in de Nederlandse utiliteitsbouw.

GreenFox heeft een methode ontwikkeld die voor een significante energiebesparing kan zorgen. Zo kan een parkeergarage, die per TL-lamp voor circa € 100 per jaar aan energie verbruikt, rekenen op terugverdientijden van minder dan een jaar. In sommige situaties zijn besparingen tot wel 62% te realiseren.

Bij energie besparen alleen bleef het echter niet. GreenFox heeft daarnaast ook gekeken naar mogelijkheden om de werkzaamheden zo MVO mogelijk te kunnen uitvoeren. Minimale afvalstoffen, minimale verkeersbewegingen, duurzame materialen en werken met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan.

Al snel zijn de eerste projecten bij aansprekende bedrijven zoals de Amsterdam RAI een feit. Martijn Hünteler van GreenFox: “De Amsterdam RAI is een mooi voorbeeld van onze werkwijze. Eerst een inventarisatie van de potentiële besparing, en daarna een proef om de diverse opties in de praktijk te kunnen beoordelen. Op basis van de proef is door de Amsterdam RAI een keuze gemaakt, waarna de implementatiefase volgt. Vooral de eerste fase, de inventarisatie, waarin de te behalen besparingen en investeringskosten inzichtelijk gemaakt werden en de proef werden door de Amsterdam RAI als erg prettig ervaren.”

“Met deze werkwijze worden sociale werkplaatsen zoals de onze geholpen. Het is leuk werk, en een goede aanvulling op ons normale portfolio. In deze tijden zijn dit soort initiatieven bijzonder welkom”, aldus Eric van der Rest van Drechtwerk. “Bovendien kunnen we, naast de werkgelegenheid, ook ons eigen elektraverbruik fors reduceren door de verlichting aan te pakken”. GreenFox een goed voorbeeld van People, Planet, Profit.