.

Wethouder Depla haalt werkgelegenheidsproject in recordtijd binnen

28 oktober 2011

EINDHOVEN – Wethouder Staf Depla heeft als bestuurslid van Sociale Werkvoorziening Ergon in recordtijd, een succesvol en nieuw werkgelegenheidsproject voor de gemeente Eindhoven binnen gehaald. Het betreft een samenwerking tussen ABN AMRO en GreenFox om bestaande verlichting energiezuinig te maken met behulp van sociale werkplaatsen. Een project dat onlangs nog is bekroond als meest succesvolle werkgelegenheidsproject van de regio Utrecht. Bij de Gemeente Eindhoven is het eerste project inmiddels al afgerond.

ABN AMRO heeft de GreenFox-methodiek bij wethouder Staf Depla onder de aandacht gebracht. Depla was direct enthousiast. “Tijdens de presentatie zag ik onmiddellijk de mogelijkheden die de methodiek biedt voor de werkgelegenheid en energiebesparing. Na de succesvolle afronding van het eerste project zal ik deze werkwijze waar ik kan bij bedrijven en instellingen onder de aandacht brengen,” aldus de wethouder. De snelheid waarmee Depla het werkgelegenheidsproject binnenhaalde, is opmerkelijk. “Mede door zijn persoonlijk inzet konden wij binnen vier weken aan de slag. Wij werken inmiddels in 20 gemeenten, maar dit hebben wij nog nooit meegemaakt. Wat een snelheid!” aldus Renzo Deurloo, mede-eigenaar van GreenFox.

De GreenFox methodiek

GreenFox heeft een unieke methode ontwikkeld – de GreenFox-methodiek – om een bestaand armatuur/lichtbak te renoveren naar de meest energiezuinige soort. Door een bestaand armatuur om te bouwen, zijn de kosten significant lager dan een nieuw armatuur met dezelfde garanties (Osram/Siemens) en lichtopbrengst. De investering is meestal binnen twee jaar terugverdiend. Wat de methodiek een extra dimensie geeft, is het feit dat de werkzaamheden in heel Nederland worden uitgevoerd door medewerkers van sociale werkplaatsen.

Stadhuisplein 6

Het eerste project dat GreenFox samen met Ergon heeft uitgevoerd is Stadhuisplein 6, recht tegenover het stadhuis. Daar zijn ruim 500 armaturen energiezuinig gemaakt. De investering is in 18 maanden terugverdiend en direct na de installatie ging het totale energieverbruik 32% omlaag. “Een innovatieve oplossing die bijzonder snel is terugverdiend. Werkgelegenheid voor Ergon en een goedkope manier om veel energie te besparen zijn altijd welkom” aldus Marc Gijsman installatie adviseur van de gemeente Eindhoven.

Een no-brainer met alleen maar winnaars

Toonaangevende organisaties zoals Amsterdam RAIBAM, Van Gansewinkel en Schiphol zijn inmiddels al met GreenFox in zee gegaan. Momenteel is er een duidelijke verschuiving naar Gemeenten waarneembaar. De sleutel is de lokale werkgelegenheid die de GreenFox methodiek creëert. Zonder investeren direct energie en kosten besparen, CO2 reduceren en lokale werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een no-brainer zoals ABN AMRO het zelf zegt met alleen maar winnaars.

Staf-Depla-Ergon

 

 

Vlnr Marc Gijsman, Staf Depla, Martien Konings, Alwyn van den Ing, Renzo Deurloo en Rob den Teuling