.

Duurzame lampen voor twee basisscholen

5 januari 2012

Donald Weemhof en Frits Poelman zijn mannen draaien namens hun werkgever Iederz de ene na de andere smalle tl-buis in het systeemplafond. Ze hebben alle tijd voor de 111 armaturen: de leerlingen van de Sint Michaëlschool lopen de mannen toch niet voor de voeten.

Behalve dat het licht iets sneller aan floept (geen startermeer),merken de kinderen na de kerstvakantie weinig van de t5-lamp. Het schoolbestuur van de Katholieke Onderwijs Centrale Groningen (KOC) wel. Dat krijgt straks een minder hoge energierekening, zegt voorzitter Peter Bootsma. Weemhof kent nog een voordeel: door de omzetting bespaart de school in de Butjesstraat jaarlijks 15 ton CO2-uitstoot. Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks 9 ton uit aan vervoer, gas en elektra.

De ombouw van de katholieke daltonschool Bisschop Bekkers aan de Siriusstraat, eerder in de vakantie, levert zelfs 20 ton CO2 minder op. “Die school is groter”, verklaart Weemhof. Voor Iederz is dit de eerste klus in opdracht van het Haagse bedrijf GreenFox. Volgende week vervangen de monteurs de lampen in het justitieel incassobureau in Leeuwarden. GreenFox rekent op meer noordelijke klanten. Als het aan Bootsma ligt, hij is tevens voorzitter van de werkgroep onderwijsgebouwen in Groningen, konden de mannen het hier ook nog wel eens druk krijgen. “Dit is een aanzienlijke stap in de richting van duurzame schoolgebouwen en daar staan er tachtig van in de stad.”

Dat zijn onderwijscentrale het spits afbijt, past volgens Bootsma in het beleid van de KOC. “Wij maken duurzaamheid zichtbaar in het onderwijs en de gebouwen. Dat blijkt uit een groen dak op de school, warmteterugwinning en binnenkort zonnepanelen. Het is ook een keuzevak in de bovenbouw. En de leerkrachten krijgen fairtrade kerstpakketten.”

Dit artikel is verschenen in Dagblad van het Noorden van 6 januari 2012 (pag. 26) en is geschreven door Frits Poelman. Foto: Corné Sparidaens.