.

Drechtwerkers maken verlichting in stadskantoor energiezuiniger

17 februari 2012

In het Stadskantoor komen nieuwe tl-balken die veel energiezuiniger zijn en langer meegaan dan de oude lampen. Medewerkers van de sociale werkvoorziening Drechtwerk passen de bestaande verlichting aan, zodat ze geschikt zijn voor de nieuwe tl-balken. Het bedrijf GreenFox begeleidt daarbij.

Onder toeziend oog van wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid) is onlangs gestart met het vervangen van de oude tl-balken.

Voordelen

Een groot deel van het Stadskantoor wordt de komende weken voorzien van zogenoemde T5-lampen. Deze zijn zuiniger dan de huidige T8-lampen en gaan langer mee. De nieuwe buizen besparen dus niet alleen energie, maar ook geld. Daarnaast behouden de nieuwe buizen hun lichtkracht veel beter en gaan ze ruim 3 keer zo lang mee. Dat scheelt dus ook tijd en arbeid(kosten) in het vervangen van de buizen.

Ontzettend gemotiveerd

De medewerkers van Drechtwerk krijgen begeleiding van het bedrijf GreenFox. Zij zorgen voor de kwaliteitscontrole. Na deze controle geeft leverancier Osram 5 jaar garantie op de verlichting.

GreenFox kiest heel bewust voor de samenwerking met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke achterstand. Mede-eigenaar Renzo Deurloo licht toe: “Het is genieten van deze medewerkers. Ze zijn ontzettend gemotiveerd en perfectionistisch. Het honderdste draadje wordt met net zoveel concentratie vastgezet als het eerste. Allemaal willen ze iets toevoegen, dus als ze na wat handelingen de lampen zien branden, dan komt die glimlach als vanzelf.”

Lease

De apparatuur en de installatie worden aangeboden in de vorm van een leaseconstructie die mogelijk is gemaakt door ABN AMRO Public Banking in samenwerking met ABN AMRO Lease.

Onderzoek

De gemeente Dordrecht hecht niet alleen belang aan duurzaamheid in de stad, maar zeker ook in de bedrijfsvoering van de eigen organisatie. Onderzocht wordt of energiezuiniger verlichting ook kan worden toegepast in andere gemeentelijke gebouwen, zoals parkeergarages.

Win-win

De gekozen aanpak is een win-win situatie: er wordt werkgelegenheid gecreëerd voor Drechtwerk en het levert een significante energie- en CO2-besparing op. Een mooie combinatie van de collegespeerpunten Arbeidsmarktbeleid en Duurzaamheid.

Stadskantoor-dordrecht