.

De GreenFox methode: too good to be true?

1 februari 2012

December was een hoogtepunt voor ons bedrijf, GreenFox. Nog niet eerder meegemaakt dat mijn voicemail vol zat met verzoeken voor werkbezoeken en aanvragen.

Vorig jaar zijn meerdere wethouders van grote steden achter de GreenFox-methodiek gaan staan en de samenwerking met ABN AMRO. De werkbezoeken met oa Gerrit Zalm, Staf Depla, Rinda den Besten en Maarten van Poelgeest heeft alles in een stroomversnelling gezet. GreenFox heeft samen met ABN AMRO, OSRAM en inmiddels 15 sociale werkplaatsen een propositie die veel last heeft van het zogenoemde “to good to be true”-syndroom. Geld besparen, niets investeren, medewerkers van sociale werkplaatsen aan werk helpen en, en passant nog even significant CO2 reduceren. Tja, ik hoor u denken: Waar is de “catch”? Meerdere malen heb ik het “compliment” gekregen dat ze verbaasd waren dat er geen addertje onder het gras zat en dat hetgeen ik zei klopte. Uit beleefdheid heb ik dankjewel gezegd. Maar eigenlijk denkt zo iemand, Ik dacht dat je glashard stond te liegen maar dat bleek niet zo te zijn. Dus je bent eerlijk. Graag gedaan?

Bij het starten van GreenFox was dit een enorme uitdaging. Geen referenties en dan met een propositie komen die te mooi is om waar te zijn. Voor degene die GreenFox niet kennen: wij leiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op om bestaande verlichting, veelal TL, om te bouwen naar de laatste energiezuinige variant. Dit resulteert in een energiebesparing van ongeveer 40%. De aanpassing is in ongeveer 2 jaar terugverdiend en onze partner Osram(Siemens) geeft 5 jaar garantie. Nu hebben wij onlangs een samenwerking gesloten met ABN AMRO. Ze schieten de investering voor deze ombouw 100% voor en krijgen terugbetaald uit een deel van de energiebesparing. Een hele mond vol maar dan staat er ook iets. Resultaat van deze constructie; nieuw licht, lagere energienota, werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, goed voor het milieu en het wordt betaald uit de energiebesparing. Afhankelijk was iedereen sceptisch en met name bezig te controleren of hetgeen wij zeiden wel klopte. En als dat na een paar maanden zo bleek te zijn, kregen we het volgende probleem voorgeschoteld. Wat nu? Wie gaat er nu beslissen over een investering die iemand anders voor je doet?

Mensen in de top zitten er gelukkig niet voor niets. Op het moment dat iets van de tafel dreigt te vallen vanwege risicomijdend gedrag grijpen ze in. Ze nemen risico waar anderen het vermijden. Ze bieden kansen in plaats van de makkelijke weg te kiezen. Ze maken zich hard voor iets waarin ze geloven met het risico dat ze er naast zitten. Dat zijn de mensen die nieuwe innovatieve bedrijven, zoals GreenFox, de stap laten maken om er een succes van te maken.

Na de eerste stap is lopen eenvoudig. Zo ook hier. Na de eerste pilots en grote projecten gelooft iedereen er in. Na de lovende kritieken vanuit ABN AMRO zagen we de eerste opdrachten direct door komen, kregen we uitnodigingen van partijen die ons lang argwaanden en nog steeds op zoek naar het eerder genoemde addertje. Als er een schaap over de dam is….

Dus namens ons hele team wil ik stil staan en de volgende mensen bedanken die risico durven te nemen toen we het nodig hadden. Anders denken is voor deze mensen een gewoonte. Denken in kansen en niet in problemen. Mensen met een neus voor mogelijkheden zitten niet voor niets bovenin. Ze maken het verschil.

Dus bij deze bedank ik namens GreenFox de vele vaders (en moeders) van het succes van GreenFox. Bedankt Gerrit Zalm(ABN AMRO), Eric Zwaart(ABN AMRO), Staf Depla(Gemeente Eindhoven), Andree van Es(Gemeente Amsterdam), Rinda den Besten(Gemeente Utrecht), Mirjam de Rijk(Gemeente Utrecht), Ronald Moeskops(OSRAM), Nelson Verheul(VROM), Maurits Groen(MGMC), Jan van der Meer(Gemeente Nijmegen), Eddy Smit(Meeus Vastgoed Beheer), Ronald van der Waals(ING real estate), Hans Bakker(Amsterdam RAI), Harry van Fruchten(Amsterdam RAI), Marco Wilke(Drechtwerk), Boudewijn Huenges Waijer (Agentschap NL), Glenn van der Burg (MVO Nederland), Pim van Lexmond (ABN AMRO Lease) en vele anderen.

Bedankt voor verder te kijken ook als iets te ‘good to be true’ LIJKT te zijn.

Lees het orginele artikel van QPQ Magazine