.

Blokker Leek – sociaal en duurzaam

21 juni 2012

LEEK – Alwin Piest en zijn vrouw Tineke zijn sinds 2007 Blokker franchisenemer in Leek en dit naar volle tevredenheid. Jonge moderne ondernemers, met een goede kijk op milieu- en het kostenaspect.

In 2007 nam Alwin de zaak over van zijn vader. Doordat hij jarenlang als weekendhulp in de winkel heeft meegewerkt en zijn vrouw al bedrijfsleider was bij zijn vader, maakt dat het ondernemen hem eigenlijk heel makkelijk af gaat.

Als ondernemer probeer ik ook sterk op de kosten te sturen. Ik heb o.a. de airco’s vervangen door energiezuinige warmtepompen die ook koelen. Ze verwarmen zuiniger dan een CV-installatie. En in de zomer(s) koelen ze zuiniger dan een airco. Ondanks dat de oude apparatuur het nog prima deed, is dit een investering die toch de moeite waard is. Het verdient zich in relatief korte tijd terug’, aldus Alwin’s uitleg.

Een aantal weken geleden is het project om de bestaande verlichting om te bouwen naar T5 (energiezuinige en langere levensduur TL-lampen) gereed gekomen. Dat levert een energiebesparing van rond 45% op. Acht ton CO2 besparing op jaarbasis. Binnen drie jaar heb ik deze investering terugverdiend. Het ombouwen en weer plaatsen is uitgevoerd door Green Fox, in samenwerking met de sociale werkplaats in Groningen (Iederz).

Bewust heb ik gekozen om met Green Fox in zee te gaan omdat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. De armaturen werden omgebouwd door medewerkers van de sociale werkplaats bij ons in de winkel. Hierdoor zijn de kosten laag gebleven en werden mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan betrokken.

Door het bestaande armatuur te hergebruiken zijn minder grondstoffen nodig geweest dan bij vervanging door een gelijkwaardig nieuw energiezuinig armatuur. ‘Deze facetten spreken mij, naast natuurlijk de gunstige effecten op het milieu en de energierekening, zeer aan’, aldus ondernemer Alwin Piest van Blokker Leek.

Zie het originele artikel in de midweek

blokker-leek