.

Bewoners Ipse de Bruggen krijgen energiezuinige verlichting

13 december 2011

De verstandelijk beperkte bewoners van Ipse de Bruggen in Nootdorp hebben in januari een primeur. Ze bouwen in hun eigen onderkomen lichtbakken om voor een nieuwere, betere variant van de tl-buis. ‘We passen het werk aan op ieders niveau.’

Het Haagse bedrijf GreenFox begon enkele jaren geleden met het ombouwen van TL-armaturen, omdat zo’n 80 procent van de miljoenen TL lampen die in Nederlandse kantoorpanden hangen zwaar verouderd is. De nieuwe buizen gaan drie keer zo lang mee, verbruiken de helft minder energie en zijn rustiger voor het oog.

„We werken tot nu toe exclusief met medewerkers van sociale werkplaatsen,” vertelt mede-eigenaar Renzo Deurloo van GreenFox. „De medewerkers met een verstandelijke beperking deden het werk eerst vanuit de sociale werkplaats, maar tegenwoordig mogen ze zelfs bij kantoorbedrijven op locatie aan het werk. Daardoor komt betaald werk toch een stukje dichterbij voor ze.”

Dat in januari ook bewoners van Ipse de Bruggen in Nootdorp in hun eigen complex TL-armaturen mogen ombouwen, gaat weer een stapje verder. „Het gaat hier toch om mensen met een aanzienlijk grotere beperking. Maar we passen het werk aan op ieders niveau. De één kan zo’n bak met gemak in zijn eentje ombouwen, de ander kan slechts een klein deel daarvan. Als het nodig is, knippen we het werk op tot de ene die het gele draadje inplugt en de ander die voor het rode draadje zorgt. Je moet echt denken in mogelijkheden van de bewoners.”

Deurloo is trots op wat zijn bedrijf tot nu toe heeft bereikt. „Medewerkers hebben bijvoorbeeld ook in het Haagse Gemeentemuseum gewerkt, pal boven de Victory Boogie Woogie.”

Femke Bongers van Ipse de Bruggen vertelt dat het initiatief perfect past binnen de filosofie van haar werkgever. „Wij proberen onze cliënten een zinvolle dagbesteding te geven. Door participatie in de maatschappij geef je ze een stukje eigenwaarde. Daarnaast hebben wij het milieu hoog in het vaandel. Dus als we energie kunnen besparen en onze bewoners daarbij kunnen betrekken is dat perfect. Dat is ook goed uit te leggen aan cliënten met een wat hoger niveau. Die zijn daar dan heel erg trots op.”

ipse-de-bruggen
Sociale werkplaatsmedewerkers André Wenzel en Jan de Graaf bouwen in opdracht van het Haagse bedrijf GreenFox lichtbakken om zodat er vernieuwde, milieuvriendelijke TL-buizen in passen. Foto: Jacques Zorgman 

Dit artikel is verschenen in het Algemeen Dagblad van dinsdag 13 december 2011. Artikel: Coen van Kranenburg