.

Groen licht voor Amsterdam RAI

13 februari 2013

Amsterdam RAI bespaart per jaar 35.000 bomen dankzij GreenFox

Ouderwetse TL balken zijn binnenkort niet meer te vinden bij de Amsterdam RAI. Met behulp van de methodiek van GreenFox, waarbij bestaande armaturen worden omgebouwd tot een energiezuinige variant, bespaart Amsterdam RAI jaarlijks bijna 1000 ton aan CO2. Dat staat gelijk aan een CO2 reductie ter grootte van meer dan 90 voetbalvelden met daarop 35.000 bomen. Dat is vergelijkbaar met een bos ruim zeven keer groter dan het totale vloeroppervlakte van de Amsterdam RAI. Het Amsterdam RAI terrein is inmiddels bijna helemaal voorzien van meer dan 13.000 speciale, energiezuinige T5 lampen, die door medewerkers van sociale werkvoorziening Pantar Amsterdam en onder begeleiding van GreenFox zijn geïnstalleerd.

Waar het begon met een proef in de Amstelhal, is het nu bijna zover dat in alle kantoren, hallen, congreszalen en straks ook buitengebieden van het Amsterdam RAI terrein, de techniek van GreenFox terug te zien is. Harry van Fruchten, Amsterdam RAI: “Door huidige armaturen om te bouwen, worden bestaande producten gerecycled. Daarnaast konden we de infrastructuur voor de verlichting behouden én was het mogelijk om de werkzaamheden plaats te laten vinden tussen de geplande evenementen door. Deze punten zijn belangrijk geweest in de keuze om met GreenFox aan de slag te gaan.”

Energiereductie 34%

Door de techniek van GreenFox toe te passen, neemt het energiegebruik op verlichting gemiddeld 40% af. Renzo Deurloo van GreenFox legt uit hoe dat bij de Amsterdam RAI zit: “De verlichting in de hallen staat bij de Amsterdam RAI alleen aan op het moment van een beurs, waardoor de energiereductie op dit moment 34% is ten opzichte met de vorige situatie.” De behaalde energiebesparing helpt de Amsterdam RAI in haar streven het meest duurzame beursgebouw van Europa te worden.

Investering in 3,7 jaar terugverdiend

“Samen met medewerkers van sociale werkvoorziening Pantar Amsterdam, zijn er nu meer dan 13.000 lampen geïnstalleerd. De investering van deze verandering, die ver onder de aanschaf van LED verlichting ligt, verdienen we binnen 3,7 jaar terug”, aldus Van Fruchten.

Over GreenFox

GreenFox bouwt TL-bakken om, waardoor er nieuwe, energiezuinige lampen in kunnen. De ombouw wordt gedaan door medewerkers van de plaatselijke sociale werkvoorziening, zodat zij werkervaring opdoen en hun kans verhogen op de reguliere arbeidsmarkt. De relatief beperkte investering wordt binnen twee tot vier jaar terugverdiend door het verschil op energiekosten. ABN AMRO kan als partner van GreenFox de financiering voor het project op zich nemen. De investering wordt terugbetaald door middel van de besparing op een gereserveerd deel van de energierekening.