.

265.000 zuinige TL-buizen voor Leeuwarder kantoren

16 oktober 2012

In kantoren in Leeuwarden worden vanaf komende week 265.000 armaturen voor TLbuizen vervangen door energiezuinige verlichting. De huidige zogeheten T8-armaturen worden allemaal vervangen door type T5, waarin TLbuizen passen die 45 procent minder energie verbruiken dan de huidige buizen.

De gemeente Leeuwarden heeft het bedrijf GreenFox in de arm genomen, die dit soort klussen door heel Nederland doet in samenwerking met de sociale werkvoorzieningen. In Leeuwarden wordt de klus uitgevoerd door cliënten van Caparis. ,,Het is een klus waar honderd manjaren werk in zit”, aldus Renzo Deurloo van GreenFox.

In ieder kantoor begint de klus met een inventarisatie. In de praktijk blijkt dat gemiddeld 3 à 4 procent van de armaturen al vervangen is door zuinige exemplaren. Ook moet in kaart gebracht worden wat er precies met het pand gaat gebeuren. Als er op termijn een verbouwing aankomt, kan de vervanging uitgesteld worden. Deurloo: ,,Hierdoor kun je niet zeggen om hoeveel armaturen – en dus hoeveel geld – het in totaal precies gaat.” De vervanging kost gemiddeld vijftig euro per armatuur. Er is geen subsidie mee gemoeid. ABN Amro financiert het project voor, en krijgt de energiebesparing als afbetaling, legt Deurloo uit. Er is een terugverdientijd van twee jaar.

Dit artikel is verschenen in het Friesch Dagblad.

Gemeente Leeuwarden