.

FAQ

Veelgestelde vragen over energiebesparende verlichting & GreenFox

Over verlichting valt veel te vertellen. Op deze pagina hebben wij een aantal veelgestelde vragen opgenomen. Over verschillende lichtbronnen hebben wij een aantal technische pagina’s samengesteld. Hier kunt u meer informatie vinden. Heeft u een vraag die hier niet beantwoord is, neem contact met ons op.

 • Is de werkwijze van GreenFox uniek?

  De GreenFox methodiek is uniek omdat op een efficiënte manier bestaande TL armaturen omgebouwd worden naar de laatste generatie energiezuinige T5 armaturen. Dit wordt gedaan met componenten van Osram en op een omgebouwd armatuur zit vervolgens 5 jaar garantie van Osram. Met deze werkwijze kan energie worden bespaard en daarmee kosten, waarbij gelijktijdig de CO2 uitstoot wordt gereduceerd. Bovendien werkt GreenFox nauw samen met Sociale Werkplaatsen, waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bewust weer een bijdrage kunnen leveren.
 • Welke garantie zit er op GreenFox producten?

  Op armaturen die door GreenFox worden gerenoveerd wordt, na het goedkeuren van de projectgarantie, door OSRAM 5 jaar garantie op het EVSA en 3 jaar op de lamp gegeven.
 • Wat is het verschil tussen het armatuur van de conventionele T8 lamp en het omgebouwde armatuur van GreenFox met de T5 lamp?

  Een 150cm lange T8 lamp met conventioneel voorschakelapparaat (CVSA) verbruikt ongeveer 72W per lamp. Een T5 lamp verbruikt in combinatie met het nieuw te plaatsen elektronische voorschakelapparaat (EVSA) ca. 37W. Op deze wijze wordt dus significant energie bespaard. Het armatuur met de eventuele reflector wordt daarbij hergebruikt. Formeel gezien wordt het armatuur dan een ‘GreenFox’ armatuur, op basis van het huidige armatuur. Aangezien de lamp centrisch op exact dezelfde plek zit als de oude lamp is de te verwachten gelijkmatigheid van het gerenoveerde armatuur vrijwel gelijk is aan het huidige armatuur.
 • Levert GreenFox ook LED-TL?

  LED verlichting is een interessante ontwikkeling met een grote toekomst, met name voor nieuwe armaturen met hele nieuwe en innovatieve vormgeving. GreenFox volgt deze ontwikkelingen op de voet maar op dit moment zien wij LED (nog) niet als een goede vervanger voor TL verlichting. GreenFox ziet onder andere de volgende nadelen aan LED-TL:
  • De totale hoeveelheid licht significant achter in vergelijking met gewone TL
  • Lichtopbrengst, lichtkleur en kleurweergave verlopen over tijd
  • Een LED is een vrijwel optimale puntbron en geen lijnverlichting, zoals een TL
  • Bestaande armaturen zijn ontworpen voor TL lampen, niet voor LED-TL
  • De meeste LED-TL lampen kunnen niet gedimd worden
  • De aanschafkosten zijn hoog en daarmee de terugverdientijd lang.
  Lees meer over de nadelen van LED-TL.
 • Wat is een T5 adapter?

  Er zijn zogenaamde T5-adapters in de markt. Deze zijn bedoeld om retrofit in een bestaand armatuur te plaatsen. GreenFox levert deze adapters niet omdat er een groot aantal nadelen kleven aan het gebruik van deze adapters. Hierover hebben wij een document opgesteld getiteld "Waarom TL Adapters geen goed idee zijn" waarin u over deze nadelen kunt lezen. Ook Philips raadt T5 adapters af. De voornamelijke redenen zijn dat de lichtopbrengst slechter is en de levensduur van de lamp verkort wordt.
 • Wat gebeurd er met de warmte huishouding in de armatuur wanneer deze is omgebouwd volgens de GreenFox methode?

  Aangezien een T5 lamp een lager vermogen heeft dan een gelijkwaardige T8 lamp verminderd de opwarming in het armatuur. In uitzonderlijke gevallen, wanneer bijvoorbeeld gekoelde lucht via het plenum wordt uitgeblazen langs de lamp in het armatuur, is het aan te raden de T5 lamp te beschermen tegen de koude lucht. Deze situatie zal tijdens de inventarisatie worden waargenomen en geadresseerd.
 • Wat is de power factor van de energiezuinige T5 lamp ten opzichte van de conventionele T8 lamp?

  Een armatuur met een conventioneel voorschakelapparaat (CVSA) heeft over het algemeen een cosinus-phi (powerfactor) van rond de 0,60. Dit komt door het inductieve karakter van de spoel in het armatuur. Iets wat vroeger soms werd gecompenseerd door het plaatsen van een condensator. GreenFox gebruikt elektronische voorschakel apparaten (EVSA) van Osram die een powerfactor hebben van > 0,98.
 • Wat is de THD van de energiezuinige T5 lamp en hoeveel scheelt dit van de conventionele T8 lamp?

  GreenFox maakt gebruik van de elektronische voorschakel apparaten (EVSA) van Osram, alle elektronische voorschakel apparaten (EVSA) van Osram voldoen volgens de lichtpocket van Osram aan de norm voor harmonische vervorming: EN 61000-3-2. De THD van een conventioneel armatuur ligt typisch rond de 25%. Die van een elektronische voorschakel apparaten vrijwel altijd lager.
 • Wat is de CRI waarde van de energiezuinige T5 lamp en hoeveel scheelt deze van de conventionele T8 lamp?

  De CRI (Color Rendering Index) van de gebruikte Osram HiT5 TL lampen heb een Ra van 80..89. Er zijn ook T5 lampen met een Ra van >90, deze kunnen op aanvraag toegepast worden in door GreenFox gerenoveerde armaturen.
 • Welke kleurtemperaturen heb je voor de energiezuinige T5 lamp?

  De door GreenFox gebruikte Osram HE T5 lampen zijn verkrijgbaar in de kleuren 827 tot 880. Waarbij 830 (warmwit) en 840 (koelwit) het meest worden toegepast.
 • Wat is het opgenomen vermogen van de energiezuinige T5 lamp?

  Een T5 lamp (HE) verbruikt precies wat er op de lamp staat, respectievelijk 14W voor in armaturen van 60cm, 28W voor 120cm en 35W voor 150cm. Daarnaast zijn er ook High Output varianten die meer licht geven en Eco lampen die weer zuiniger in gebruik zijn. Het opgenomen vermogen van een tweelamps armatuur van 150cm waarbij gebruik gemaakt wordt van Osram 35W T5 lampen en een Osram QTP5 2x14-35 VSA is volgens de lichtpocket van Osram 75W.
 • Wat zijn de branduren van de energiezuinige T5 lamp?

  De door GreenFox gebruikte Osram T5 HE lampen hebben een gemiddelde levensduur van 24.000 branduur, conform de lichtpocket van Osram. Op de lampen wordt bij normaal gebruik een garantie gegeven van 3 jaar.
 • Wat is de lichtopbrengst van mijn gerenoveerde armatuur?

  Een veelgestelde vraag is wat de lichtopbrengst van een armatuur is nadat het door GreenFox is gerenoveerd met energiezuinige T5. GreenFox heeft een aantal metingen uit laten voeren voor een van de meest gangbare armaturen. Deze metingen zijn uitgevoerd door het onafhankelijke en geaccrediteerde instituut Laborelec. In de conclusie van het rapport is te lezen dat de een door GreenFox gerenoveerd armatuur een beter armatuurrendement laat zien. En dat een energiebesparing van 30% wordt behaald bij een gelijkblijvend of hoger lichtniveau. Indien in de huidige situatie een lager lichtniveau mogelijk of gewenst is kan er, afhankelijk van de gekozen lamp, een hogere energiebesparing worden gerealiseerd. Zo kan een energiebesparing van 52% worden behaald met 16% lager lichtniveau of 46% besparing met 9% lager lichtniveau.
 • Wat is T5 verlichting?

  Een T5-lamp is een TL-lamp die zuiniger is, langer mee gaat dan een traditionele TL-lamp (T8). De lamp is dunner dan de T8 en bevat daardoor minder glas en minder schadelijke stoffen. De T5-lamp is in 1995 op de markt geïntroduceerd.
 • Waarom past een T5-lamp niet in een traditionele TL-armatuur?

  De T5 is net iets korter dan de traditionele T8 en de pootjes staan wat dichter bij elkaar. Daardoor past een T5 lamp niet in een T8 armatuur. Ook moet een T5 lamp altijd aangestuurd worden door een elektronisch voorschakelapparaat. Of het nu gaat om inbouw- of opbouwarmaturen, traditionele T8 (met starter) of hoogfrequente T8: GreenFox heeft voor iedere situatie een oplossing om deze te vervangen door T5 verlichting.
 • Waarom moet ik mijn systeemplafond vervangen als ik een nieuwe T5 armatuur koop?

  Omdat de T5 lamp korter is dan de T8 lamp is, indien u een nieuw armatuur koopt, ook het armatuur korter. Indien u een systeemplafond heeft zal u deze dus moeten vervangen. Het voordeel van de GreenFox methode is dus dat u dit niet hoeft te doen en gewoon uw oude plafond kan blijven gebruiken! Dit zelfde geldt overigens ook voor een lichtlijn.
 • Kan ik mijn oude Philips TMX/TTX lichtlijn worden aangepast zonder dat deze vervangen hoeft te worden?

  Of u nu inbouw- of opbouw armaturen heeft, lichtlijnen of kantoorarmaturen, GreenFox kan iedere vorm van TL verlichting aanpassen naar energiezuinige T5 verlichting. Neem contact met ons over de mogelijkheden.

 • Hoeveel kan ik besparen bij het vervangen van mijn TL verlichting?

  Uw energiebesparing kan oplopen tot wel 62% van het huidige energieverbruik van uw TL-verlichting. Dat levert u een aanzienlijk financieel voordeel op en u levert hiermee een belangrijke bijdrage aan vermindering van de CO2-uitstoot. Vraag een verlichtingsscan aan om te kijken wat bij u de mogelijkheden zijn.
 • Ik heb nieuwe lampen. Hoe weet ik nu of deze energiezuinig zijn?

  Een T5 lamp is op dit moment de meest energiezuinige TL variant. Een T5 heeft een kleinere diameter dan een T8 lamp en kunt u als volgt herkennen: T8 betekent 8/8e van een inch (dus 1 inch). T5 betekent 5/8e inch. Om een goede berekening te maken van de mogelijke besparing in uw bedrijf, komen we graag bij u langs voor een verlichtingsscan.
 • Is de lichtopbrengst van een T5-lamp gelijk aan een traditionele TL-lamp?

  Het aantal Lumen per Watt van een T5 lamp is hoger dan dat van een traditionele T8 lamp. Een T8 lamp verbruikt meer energie, maar produceert alleen in het begin meer licht. De lichtopbrengst van de T8 lamp neemt snel af. De T5 lamp produceert na het inbranden gedurende de gehele levensduur dezelfde hoeveelheid licht.
 • Hoeveel kg CO2 is een kWh bij TL-verlichting?

  Er zijn diverse bronnen, berekeningsmethoden en aannames die een direct antwoord op deze vraag moeilijk maken. Wij rekenen met 0,59686 kg CO2 per KwH voor hoogfrequente TL verlichting. Dit is gebaseerd op de omrekenfactor wordt gebruikt door Klimaatfonds Den Haag. Voor conventionele TL verlichting moet rekening worden gehouden met blindvermogen dat wordt opgewekt. Voor conventionele TL verlichting rekenen wij met 0,99477 kg CO2 per kVAh vanwege een gemiddelde COS phi van 0,6.
 • Als ik de helft van de TL-lampen uit doe, bespaar ik toch ook 50%?

  De hoeveelheid licht op de werkplek komt dan hoogstwaarschijnlijk onder de (overigens niet dwingende) arbonorm van 500 lux uit. Door gebruik te maken van T5-verlichting behoudt u dezelfde hoeveelheid licht met een aanzienlijk lager energieverbruik. Als u wel kiest voor verminderen van het aantal (brandende) armaturen, levert het vervangen van de TL-lampen die nog branden alsnog een extra besparing op.
 • Hoeveel licht is er nodig op een werkplek?

  Kort gezegd wordt 300 lux als ondergrens beschouwd voor een gewone werkplek en 500 lux als er regelmatig van papier gelezen moet worden. Dit is vastgelegd in de, overigens niet dwingende, Europese norm NEN-EN 12464-1. Er is inmiddels ook een verband aangetoond tussen de hoeveelheid licht en de effectiviteit van mensen. Hieruit blijkt dat de productiviteit toeneemt bij beter licht.
 • Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat u naast het streven naar winst (profit) ook rekening houdt met het effect van uw activiteiten op het milieu (planet) en dat u oog heeft voor menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (people). Het gaat er om een balans te vinden tussen people, planet en profit. Steeds vaker blijkt dat die balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving. MVO Nederland is een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. MVO Nederland helpt ondernemers om de kansen van MVO te benutten; kansen die winst opleveren voor bedrijf, milieu en maatschappij.
 • Wat is refurbishen (of refurbishment)?

  Refurbishen is een alternatief voor de aanschaf van nieuwe armaturen, en houdt in het kort in dat uw bestaande armaturen zo worden aangepast dat het mogelijk is om energiezuinige T5-verlichting te gebruiken. T5 TL-verlichting past niet in bestaande armaturen voor T8-verlichting en daarom zal het armatuur moeten worden aangepast om het geschikt te maken voor T5-verlichting. Als uw bestaande armaturen dus nog in goede staat verkeren, kan het een aantrekkelijke en voordelige optie zijn om te kiezen voor refurbishment.
Naar de homepage Bel 070 – 82 00 521