.

Ziekenhuizen

Met energiezuinige verlichting kosten besparen in ziekenhuizen

In een gemiddeld ziekenhuis is ongeveer €6.000 per 1.000 m2 per jaar te besparen door de bestaande verlichting te verduurzamen.

De investering is gemiddeld in 1,5 jaar terugverdiend en is mogelijk zonder investering. Een deel van de energiebesparing zal worden gebruikt als aflossing. Een vrijblijvende inventarisatie kan u een exact beeld geven van de mogelijkheden. Aan deze inventarisatie zijn geen kosten verbonden.

Voorbeeld
Benieuwd wat uw ziekenhuis kan besparen?
Gratis verlichtingsscan aanvragen »
Verzorgingshuis Elim
Terugverdientijd: 1,5 jaar

 

Duurzaam licht kost minder

Duurzaam is in. Dat kan bijvoorbeeld energievretende verlichting te vervangen door een duurzame variant. Ziekenhuizen en zorginstellingen zien daar echter vaak van af, omdat investeringen niet snel worden terugverdiend. GreenFox heeft hiervoor een oplossing bedacht. Renzo Deurloo van dit bedrijf legt uit.

Screen Shot 2014-01-11 at 12.17.41
Het geschikt maken van armaturen voor duurzame verlichting gebeurd in sociale werkplaatsen

Steeds vaker kiezen ziekenhuizen en zorginstellingen voor duurzaam. Het streven is in toenemende mate het verduurzamen van bestaande locaties. Toch wordt vaak opgezien tegen de hoge investeringskosten die daarmee gemoeid zijn. Het vervangen van bijvoorbeeld energievretende verlichting door een energiezuiniger variant vroeg tot voor kort hoge investeringen, omdat niet alleen de lampen vervangen moesten worden maar ook de armaturen. Het kan anders: meer dan de helft besparen op energie met een investering die binnen een jaar is terugverdiend of zelfs geheel zonder investering. Zorgcentrum Elim in Barneveld heeft hiervoor gekozen. Op dit moment wordt jaarlijks voor een bedrag rond de 22.000 euro verbruikt aan TL-verlichting. Met bestaande technologie van Philips en Osram is hier 44 procent op te besparen zonder dat de armaturen vervangen hoeven te worden. De totale investering van minder dan 16.000 euro is binnen 2 jaar terugverdiend en de CO2-uitstoot gaat op jaarbasis met 75 ton naar beneden.

De oplossing die dit mogelijk maakt, komt van GreenFox. Dit bedrijf is in 2009 gestart met als focus energiebesparing op TL-verlichting. Een grote markt, aangezien Nederland circa vijftig miljoen TL-lampen telt en bijna tachtig procent van de hoofdverlichting in de utiliteitsbouw bestaat uit TL. De vinding van GreenFox is even eenvoudig als doeltreffend: de bestaande armatuur wordt met een aanpassing geschikt gemaakt voor energiezuinige lampen. Zonder die aanpassing zou de hele armatuur vervangen moeten worden, omdat de energiezuinige kamoen hier niet in passen. Een systeemgarantie van vijf jaar maakt de vinding van GreenFox extra aantrekkelijk.

Eerste reacties
De eerste reacties zijn overweldigend. GreenFox mag BAM, Imtech, Rijksgebouwendienst, Search, RAI Amsterdam en enkele grote gemeenten inmiddels tot zijn klantenkring rekenen. De GreenFox-methode blijkt ook goed aan te slaan bij ziekenhuizen. Dit komt omdat GreenFox samen met een partner deze aanpassing ook kan uitvoeren zonder dat direct geïnvesteerd hoeft te worden. De betaling wordt dan gespreid gedaan uit de energiebesparing. Een interessante manier dus om de bestaande ziekenhuizen te verduurzamen zonder direct te investeren. Bij energie besparen alleen bleef het echter niet. GreenFox heeft daarnaast ook gekeken naar mogelijkheden om de werkzaamheden zo MVO mogelijk te kunnen uitvoeren. Minimale afvalstoffen, minimale verkeersbewegingen, duurzame materialen en werken met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Sociale werkplaatsen zijn dan ook bijzonder verheugd met de werkwijze van GreenFox en hebben inmiddels al duizenden armaturen naar ieders tevredenheid omgebouwd. Gedurende de ombouwwerkzaamheden is ook altijd de mogelijkheid om te komen kijken bij een lokale sociale werkplaats om in de praktijk te zien hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Nu direct gratis verlichtingsscan aanvragen »

Naar de homepage Bel 070 – 82 00 521